IA DE BREAZA
Ia reprezintă cea mai importantă piesă de costum tradițional.
Ia de Breaza a cunoscut o evolutie in timp. Astfel, in secolul al XIX-lea si primele decenii ale secolului al XX-lea se purta ia mocaneasca, realizata din panza de casa numita si „panza pescareasca”, la razboi de tesut manual. Culorile folosite in decorarea iei erau rosu si negru. Rosul domina la iile destinate femeilor tinere, in timp ce femeile batrane si vaduvele purtau ii pe care dominau modele cusute cu negru. Ia mocaneasca avea cret lat, cu gura de la ie intr-o parte, si partea superioara marginita de o bentita cusuta cu un model apropiat ca tematica de cel folosit la decorarea iei. Ia era incheiata manual cu „cheita” din arnici rosu sau negru, incluzand „alticioara” de sub maneca si „clinul” care facea legatura intre maneca, piept si spate.
In perioada interbelica, apare ia de parada, decorata cu matase, arnici, paiete „fluturi”, margele, fir metalic. Paleta de culori se completeaza cu: albastru, bleu, verde, gri, bej, etc. Ia traditionala interbelica avea maneca ampla, cu altita, trei randuri sau „rauri” pe maneca, marginite cu „alburi” realizate cu matase sau ata alba. Termenul de „alb” s-a pastrat pana in prezent chiar daca au fost folosite si alte culori (galben, bleu, crem). Piaptul de la ie era decorat cu trei sau patru „randuri” marginite de „alburi”; gura de la ie era amplasata in fata, intrerupand pentru cativa centimetri cretul realizat cu modele diferite („Rombul”, „Triunghiul”, „Floarea mare”, „Floricica”), fara bentita in partea superioara. Spatele iei, mult mai simplu decorat, avea 16 pana la 36 de „pui” (parti minuscule din modelul folosit in decorarea iei).
Ia postbelica, realizata dupa intemeierea Cooperativei „Arta Casnica”, in 1948, are modelul mult mai stilizat, arniciul este inlocuit cu mulinee si ata, panza de casa inlocuita cu panza de bumbac realizata la razboi de tesut mecanic. In multe cazuri „albul” cu modelul sau devine model propriu-zis. Asa au aparut iile cu „Suveicuta”, „Unghia Gaii Mari”, „Buclavaua”, „Dovlecelul”, „Floarea Reginei”, „Steaua cu 16 tepi”, „Steaua cu spic”, „Labuta”, Coarnele Berbecului, etc. De asemenea, au aparut iile cu „filtireu”, broderie sparta.
La sfarsitul secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea, apare ia comerciala, simplificata, fara altita, cu un cret simplificat numit „Burta vacii”, decorata cu matase sau mulinee care nu mai respecta coloristica specifica iei de Breaza.
Material realizat cu sprijinul dlui profesor de istorie Vasile Focșeneanu
Modelele specifice iei de Breaza și semnificațiile lor:
- „Roatele”: se mai numește „abundența” sau „roata norocului” și este un model bogat, format din cercuri (reprezentând perfecțiunea), cu opt petale în mijloc și pene pe margini, o combinație optimă de atragere a norocului.
- „Crestele”: asociate cu crestele munților, reprezintă suișurile și coborîșurile vieţii. Toate înşirate cu măiestrie într-un echilibru perfect pentru atragerea forţei.
- „Unghia Găii”: model străvechi de brodatură care ne aduce mai aproape de Gaia, de comuniunea cu natura. Este purtat la ceremoniiile de celebrare a Vieții. Impresionant prin complexitatea sa, atrăgător de echilibru și pace sufletească dată de perfecțiunea naturii.
- „Dovlecelul” și „Spicul de grâu”: sunt două modele de broderie care simbolizează roadele pământului, și se poartă la ceremoniile pentru invocarea abundenței și recoltelor bogate.
- „Trecătoarea”: model cusut în „muște” care semnifică trecerea vieții, efemeritatea omului pe pământ. Numit și „Coronița”, este o încoronare adusă vieții, o celebrare a Omului în toată perfecțiunea lui.
- „Steaua cu 16 țăpi”: semnifică Universul, cerul înstelat și strălucitor. Se știe că strămoșii noștri erau pasionați de astrologie – astfel, au încercat transpunerea pe ii a Căii Lactee.
- „Alburile” și „ajururile” reprezintă apele. Puritatea noastră. Ele sunt nelipsite de pe orice ie.
- „Crețul” de la baza gâtului este specific Munteniei. Nu poate fi imitat sau furat. Se face după o tehnică bine înrădăcinată și transmisă din generație în generație cu strictețe. Totul se numără, totul se socotește pentru obținerea rezultatului perfect.
De unde puteti cumpara ii lucrate manual in Breaza:
Arta Casnica SCM Breaza: produce bluze, camasi, ii, ilice, macrameuri, covoare. Str. Republicii, Nr. 57, Telefon: 004/0244 – 340741. https://artacasnica.blogspot.ro/
Casa de moda Anda Manescu. produce ii, bluze gen ie, rochii, accesorii, mileuri, fete de masa, etc. Str. Republicii, nr. 76, administrator: Anda Manescu – telefon: 0730492111. https://www.iibreaza.ro
Mester popular – Iulia Goran – Broderie artizanala – experienta de o viata, expozant la Targurile nationale si internationale. În cei peste 35 de ani de experienţă în realizarea broderiei manuale, doamna Iulia GORAN a realizat modele autentice: ii, cămăși bărbătești, cămăși de noapte, rochii de zi sau de mireasă, feţe de masă, eşarfe, ştergare şi batiste, semne de carte. Articolele vestimentare prezentate pe acest site sunt lucrate manual, în totalitate: de la croirea materialului, finisaje, până la realizarea broderiei propriu-zise.
https://iuliagoran.weebly.com/
Pravalia cu ii: produce si comercializeaza ii traditionale si moderne cu diferite modele, incepand de la 180 lei. Tel. 0735.418601. https://www.pravaliacuii.ro
P.F. Oproiu Gh. Ecaterina: produce ii cu motiv national, specifice zonei Munteniei. Str. Grivitei nr.24, telefon 0721194318. https://www.artizanat-breaza.ro
Ia Romaneasca/P.F.A. Bolintineanu Alexandra Cristina: produce si comercializeaza on-line ii cu motive traditionale, lucrate manual in gospodariile localnicilor din Breaza. Telefon: 0722456732. https://iaromaneasca.com/