Un fenomen prezent în zona oraşului Breaza îl constituie apele subterane.
- Izvorul Sunătoarea reprezenta cândva singura sursă de apă pentru oraşul vecin Câmpina. Captarea de apă s-a realizat în noiembrie 1912.
- Un alt izvor valoros este în cartierul Capu Câmpului, la Şipot.
Mineralizarea apelor freatice este redusă sau mijlocie(200- 500 mg/l) şi domină apele carbonatate.
- Apar însă şi izvoare cu mineralizare ridicată, ca urmare a prezenţei gipsului. Aşa este izvorul sulfuros de la poalele dealului Gurga – izvorul Cacova.
Izvorul se încadrează în rândul apelor minerale, cu apă sulfuroasă, sulfatată, cloruro-sodică, calcică, şi prezintă o puritate ridicată. Apa izvorului poate fi folosită cu succes în cazul următoarelor afecţiuni (cură internă): enterocolite cronice nespecifice, afecţiuni ce necesită cură de colereză, deschinezii biliare, colecistite cronice, sechele postoperatorii pe căile biliare. Accesul până la sursă este anevoios.
- Izvorul Sulfuros din Breaza de Jos se află în partea de sud a localităţii Breaza, iar accesul până la sursă este de asemenea anevoios. Caracteristicile apei din această zonă sunt asemănătoare cu cele regăsite în izvorul Cacova, însă componentele au valori mai mici. Apa izvorului din Breaza de Jos este sulfuroasă, sulfatată, sodică, calcică hipotonă.
- Izvorul Sărat din Valea Morii se află la o distanţă de 5 km spre vest faţă de centrul localităţii Breaza, iar accesul până la sursă este acceptabil, cu toate că izvorul îşi are sursa într-o zonă cu alunecări de teren. Apa din acest izvor este cloruro-sodică, sulfatată, bromurată, calcică, magneziană, hipertonă.
- Pe teritoriul orasului se găsesc deasemenea izvoarele sărate de la Livezi şi Valea Slăniţei – acesta din urmă fiind utilizat pentru efectele sale terapeutice încă din anul 1833 în cadrul Băilor Oştirii Ţării Româneşti.