TRASEE MARCATE:
1. Circuitul dealului Gurga (Micul Caraiman – altitudine 743 m)
Traseul marcat cu punct galben este un traseu de tip circuit ce înconjoară Dealul Gurga, iar crucea se poate observa de la distanta. Traseul nu ajunge efectiv la Crucea de pe dealul Gurga.
https://www.strava.com/routes/5472146
Atentie! Portiunea de traseu str Carierei- poteca prin spatele dealului Gurga, poate fi frecventata de ursi.
Centrul de Informare Turistică (CNIPT)– str. Republicii – str. Victoriei – str. Carierei – potecă prin spatele dealului Gurga – cartier Ograda – Crucea Eroilor – str. Moldovei – str. Banatului – str. Ardealului – str. Sunătorii – str. Republicii – CNIPT
Marcaj: punct galben. Durata: 2 ore ½. Dificultate: mică
Crucea de pe Gurga poate fi observata pe dealul aflat la vest de centrul orasului (zona bisericilor). Noaptea este luminata, bucurand privirea localnicilor si turistilor.
Traseul se desfasoara pe asfalt, pe strazi cu traverse, pe poteci. Traseul nu este recomandat pe ploaie deoarce solul este argilos.
Mai este un traseu marcat cu dunga galbenă incadrată de doua dungi albe ce duce direct la Crucea de pe dealul Gurga
Centrul de Informare Turistică (CNIPT) – str. Ocinei – str. Col. Popovici – Str Sunătorii – Str. Ardealului – str. Banatului– potecă ce urcă prin pădurice la dreapta – Crucea Eroilor – retur pe acelasi traseu.
Marcaj: dungă galbenă. Durata: 2 ore ½. Dificultate: mică
Traseul are ca obiectiv principal Crucea Eroilor de pe Dealul Gurga care a fost construita în anul 1929 pe dealul Gurga, la 743 m altitudine, intr-unul din cele mai inalte puncte ale statiunii Breaza. Monumentul, o cruce cu o inaltime de 10 metri, a fost ridicat în memoria eroilor pe care i-a dat Breaza pentru indeplinirea idealurilor nationale de independenta si libertate. De atunci, dealul Gurga a fost numit si „Micul Caraiman”, pentru asemanarea cu „fratele” mai mare si mai semet, Caraimanul din Bucegi, pe care se afla din 1928 marea Cruce a Eroilor Neamului.
De aici se poate admira una din cele mai incantatoare privelisti – orasul ramas jos pe terasa, ascuns pe jumătate la poalele dealurilor, îmbracat in functie de anotimp cu straie de la verde crud, la galben, ruginiu si alb imaculat.
Crucea de pe Gurga poate fi observata pe dealul aflat la vest de centrul orasului (zona bisericilor). Noaptea este luminata, bucurand privirea localnicilor si turistilor.
Traseul se desfasoara pe asfalt, pe strazi cu traverse, pe poteci. Traseul nu este recomandat pe ploaie deoarce solul este argilos.
2. Circuitul dealului Lazu (altitudine 776 m)
https://www.strava.com/routes/5472447
Str. Republicii (cartier Capu-Câmpului) – str. Plaiului – DJ 206 (Dealul Lazului) – str. Tălii – str. 30 Decembrie (localitatea componentă Gura Beliei) – str. Republicii (cartier Capu-Câmpului)
Marcaj: punct albastru. Durata: 3 ore. Dificultate: mica
Traseul este unul foarte usor care se desfasoara preponderent pe asfalt si strazi cu traverse. Cand terminati de urcat strada Plaiului va recomand sa va abateti putin la stanga astfel incat sa ajungeti la Liziera de Pini de la Pietris, loc pitoresc ce domina la nord orasul. Este o liziera plantata cu pini in veacul al XIX-lea de catre proprietarii mosiei Breaza, familia Bibescu-Brancoveanu. Locul este fotogenic in orice anotimp si ofera privelisti largi atat spre sud, cu intregul oras, cat si spre nord, catre bazinul superior al Tarsei. Dureaza doar 3 minute sa ajungeti , iar dupa ce va odihniti si va bucurati de privelistea care se deschide de aici va intoarceti si urmati traseul descris mai sus.
3. Circuitul „Fagul Prințesei”
https://www.strava.com/routes/5609129
Breaza de Sus (Str. Republicii) – Str. Armoniei – str. Ocinei/DJ 710 (localitatea componentă Valea Târsei) – str. Surdești – islaz Surdești – pârâul Târsa – Fagul Prințesei – Dealul Lazului (DJ 206) – Poiana Mare a Lazului – str. Lazului – cartier Capu-Câmpului – str. Republicii
Marcaj: triunghi rosu. Durată: 5 ore. Dificultate: medie
ATENTIE! ZONA ESTE FRECVENTATA DE URSI.
VA RECOMANDAM sa urmati recomandarile noastre de mai jos si sfaturile de drumetie https://infoturismbreaza.ro/ro/sfaturi-de-drumetie/
Traseul este divers, se desfasoara pe asfalt, prin poieni, pe albia paraului Tarsa, prin padure, pe strazi cu traverse. Traseul este este de tip circuit dar se poate face si pe portiuni.
Traseul cuprinde 2 portiuni principale:
Porţiunea 1 : de la punctul de plecare pana la Fagul Printesei, traseul se desfasoara pe asfalt, prin poieni si pe albia paraului. Odata ajunsi la Fag puteti face un picnic (NU UITATI SA STRANGETI GUNOAIELE) si sa continuati traseul pe portiunea 2 sau puteti face cale intoarsa. Sunt aproximativ 6 km pe sens.
Porţiunea 2 : se desfasoara prin padure, in urcus sustinut pe poteca amenajata si marcata (diferenta de nivel de la Fagul Printesei pe Culmea Lazului de aprox.182m) si in coborare (diferenţă de nivel pana in cartierul Capu Campului de aprox. 164m), apoi drumul se continua pe asfalt catre locul de unde am pornit. Daca va simtiti obositi puteti lua un microbuz pana in centru orasului Breaza. In total portiunea 2 are aprox 5.5 km
Recomandari: sa parcurgeti trasul in grupuri de minim 4-5 persoane si sa faceti cat mai mult zgomot; sa fiti siguri ca au trecut macar 3 zile de la ultima ploaie, altfel va fi foarte mult noroi, sa aveti incaltaminte impermeabila si adecvata mersului prin padure. Copii prefera prima portiune de traseu, partea a doua fiind mai dificila din cauza urcusului sustinut prin padure.
Pe Culmea Lazului, dupa ce terminati urcusul prin padure si ajungeti la drum, va recomand sa va abateti umpic si la Liziera cu pini. Sigur nu veti regreta. Detalii pe https://infoturismbreaza.ro/ro/project/liziera-de-pini-pietris/
4. Circuitul Frăsinet-Sinoiu (altitudine maximă 742 m)
https://www.strava.com/routes/10576699
CNIPT – str. Republicii – str. plt. Rădulescu – „la scări” – pod pietonal Prahova – DN1 (halta Nistorești) – str. Frunzelor (localitatea componentă Frăsinet) – Dealul Frumos – Piscul lui Iordan – Dealul Sinoiu – valea lui Sărăcilă – sat Cornu de Sus (str. Sinoiului, str. Mihai Viteazul) – DN1 – pod pietonal Prahova – gara Breaza – str. Gării – str. Miron Căproiu – str. V.Alecsandri – CNIPT
Marcaj: punct roșu. Durata: 3-4 ore. Dificultate: medie
TRASEE ÎN CURS DE MARCARE / ÎN PROIECT:
5. Traseu de legătură între traseele 2 și 4
https://www.strava.com/routes/5530113
La Pripon – Str. Someş – Str. Carpaţi – Str. 1 Mai – Str. Mărăşeşti – Str. Plaiului
Ioan Stoenica ioan.romania@hotmail.com
Ilinca (
)Sergio Pestisanu 0726898779